De rubriek over kleine bedrijfjes zoals kruidenierswinkeltjes, bakkerijtjes, galanteriewinkeltjes, petroleum-, kolen- en turfhandelaren, kleermakers, mandenmakers, marskramers, sclilderbedrijfjes en kleine cafeetjes:
Schildersbedrijf Wolting uit de Wijk
Albert Wolting, geboren op 6 oktober 1885 te Beilen en op 7 november 1908
gehuwd met Jintje Scheper, begon in 1912 voor zichzelf een schildersbedrijf.
Hij werkte eerst als schilder bij Kamphuis in De Wijk. Dit schildersbedrijf is later voortgezet door Jan Bomert.
Albert en Jintje Wolting woonden toen op de hoek Dorpsstraat-Wiltenweg.
Deze woning is later afgebroken. Later is het gezin verhuisd naar Dorpsstraat 82. In deze woning woont nu fam. Hoornstra. Uit het gezin Wolting zijn drie schilders voortgekomen, teweten Jans (later schilder in IJhorst), Harm en Koop (beide schilder in De Wijk). Koop Wolting ging na zijn trouwen in 1951 in De Stapel wonen. Samen met zijn vader zette hij het bedrijf verder voort. In de wijde omgeving van De Wijk werd schilderwerk uitgevoerd zoals in Staphorst, Rouveen, Meppel, Koekange, Veeningen enz. In het begin ging men lopend, later op de fiets. Met z'n tweeën fietsen en de ladder er tussen in. Er werd vooral veel schilderwerk uitgevoerd aan boerderijen maar ook de molen van De Wijk werd geschilderd. Ook Huize Dickninge en Havixhorst werden van verf voorzien. In het begin werd de verf zelf gemaakt van kleurstoffen, lijnolie en hulpstoffen. Later werd de verf afgenomen van verffabrieken zoals Boonstoppel in Waddinxveen en Nelf en de Witte in Groningen. Vanuit huis werd er ook behang verkocht. Het behang werd afgenomen van Fa. Wolf te Meppel. Een rol behang kostte toen ongeveer 50 cent en was 7,50 meter lang (of kort).
In 1958 werd het hele bedrijf weer verenigd en wel op de hoek Postweg-Dorpsstraat. Na de pensionering van Albert Wolting is het schildersbedrijf voortgezet door Koop Wolting. Natuurlijk werden de werkzaamheden, zoals ze vroeger werden gedaan, steeds anders maar ook uitgebreider. Ook de materialen werden anders. Het schilderwerk werd niet alleen uitgevoerd, maar met enkele werknemers zoals o.a. Harm Hooijer. Naast het schildersbedrijf werd ook de verkoop van verf en behang steeds verder uitgebreid. In 1989, bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd, deed Koop Wolting de kwast definitief in de strijkpot en werd het schildersbedrijf overgedaan aan Gebr. Van de Berg. De winkel in verf en behang werd voortgezet door Albert Wolting, de kleinzoon en naamgenoot van de oprichter. De winkel verhuisde toen naar Dorpsstraat 81, waar deze nog steeds gevestigd is. Een aantal attributen van het oude schildersbedrijf zijn bewaard gebleven en nog steeds in de winkel
aanwezig.