’t Olde Karspel 2014 – 1

’t Olde Karspel 17 – 1

Met de onderwerpen in dit nummer kunt u uw nieuwsgierigheid naar het verleden van onze beide dorpen weer enigszins bevredigen.

De redactie heeft als steeds haar best gedaan er iets moois van te maken.  Aan de terugkijkende blik van Jan Bolling ontgaat weinig. Over een wandeling door de Dorpsstraat doet hij uren-, zo niet dagenlang, want bij ieder pand komt er wel een verhaal bij hem boven over hoe het er vroeger heeft uitgezien. In die herinnering laat hij ons graag delen. Loopt u maar mee.

Albert Veld gaat voort met de herinneringen uit zijn jeugd. Nu hebben ze betrekking op zijn carrière als korfballer. De beoefening van deze sport blijkt in De Wijk echt niet te zijn begonnen met de oprichting van Roreko. Daarvoor is – onder andere namen – al van menig wapenfeit sprake geweest.

Aaltienus Buiter is gedoken in de geschiedenis van de Koekanger familie Dolsma, bij wie je terechtkwam als er problemen waren rond elektriciteit en vervoer per auto. Zij hebben op beide vlakken in het dorp een pioniersfunctie vervuld. Enno de Boer laat zijn licht schijnen over een antiek meubelstuk waarvan de naam naar ons gebied verwijst: het “Koekanger kabinet”. Al heeft de benaming wellicht geen officiële status, er spreekt toch wel uit dat zo’n kabinet – voor kenners – duidelijk herkenbare trekken had.

Jan Tijink ten slotte vertelt verder over het onderwijs in onze voormalige gemeente. Deze keer houdt hij zich bezig met het kleuteronderwijs. Wist u dat het begonnen is in IJhorst ?  De kinderen uit De Wijk gingen er te voet naar toe, verbonden door een lange lijn.

 

 

site by Bizzy Bee