Jan Bolling vervolgt zijn verhaal over de dokterswoning (het huis van de familie Idema) met leven en werk van dokter Bruijel. Het is duidelijk dat de oorlogsjaren ook voor hem niet de gemakkelijkste zijn geweest.
De oorlog is ook belangrijk voor het verhaal van Albert Veld over de familie Heyer. Toen de druk van de Indische vrijheidsstrijders te groot werd, besloten zij – als zovelen – naar het moederland, Nederland, te gaan (ik stond op het punt te schrijven “terug te keren”, maar ze waren er nooit geweest…) Uiteindelijk kwamen ze in De Wijk terecht, waar ze de eerste inwoners werden met een vreemde huid (getint) en vreemde eetgewoontes (nasi/bami enz).
Aaltienus Buiter doet opnieuw verslag van zijn bevindingen omtrent de talrijke verenigingen op allerlei gebied die Koekange heeft gekend. Slechts enkele ervan bestaan tot op de huidige dag, maar ik twijfel er niet aan of de gemeenschapszin is er nog steeds, maar manifesteert zich nu langs andere lijnen.
Een bezoekje dat een Wijker familie aan een zondagse antiekmarkt in België bracht, heeft geleid tot de oplossing van een rechtszaak die een Meppeler zilversmid twee eeuwen daarvoor had aangespannen. Enno de Boer legt uit hoe dat kon.