JARIGE HISTORISCHE VERENIGING DE WIJK-KOEKANGE GROEIT ALS KOOL, HISTORIE LEEFT MEER DAN OOIT.

“Ik zou wel terug in de tijd willen”

THEA VAN DE WETERING (RECHTS) EN DIEJA STEENBERGEN HEBBEN SAMEN DE NIEUWE EXPOSITIERUIMTE VAN DE VERENIGING INGERICHT.

FOTO ARTIZZL MEDIA / PETER NEFKENS

De aandacht voor lokale geschiedenis is nog steeds groeiende. De sympathie van inwoners voor verenigingen die zich daarmee bezighouden, spreekt wat dat betreft boekdelen. De Historische vereniging de Wijk-Koekange hoefde maar even huis-aan-huis te gaan om zo weer 300 leden bij te kunnen schrijven.

Peter Nefkens

De teller voor de 25-jarige vereniging staat nu op 1200 en dat terwijl nog lang niet alle straten in de voormalige gemeente de Wijk met een bezoekje zijn vereerd. Niet voor niets is de stemming opperbest als een delegatie van het bestuur in het eigen onderkomen vertelt over hun vereniging. Een mooiere plek, direct onder de molen, kun je als historische vereniging niet wensen, een locatie die alleen al historie ademt. Zeker nadat eerder dit jaar de oude VVV-ruimte erbij kon worden getrokken voor exposities, is het plaatje compleet.

Een kwart eeuw geleden ontstond de historische vereniging vanuit de VVV en dat was precies ten tijde van de gemeentelijke herindeling. „We raakten Rogat, de Havixhorst en de Schiphorst kwijt, maar deze gebieden behoren wel tot ons werkgebied”, zegt voorzitter Ina ten Wolde. In 25 jaar heeft de historische vereniging veel kunnen betekenen voor de dorpen, van de uitgave van verenigingsblad ’t Olde Karspel, de uitgave van twee puntgave boerderijenboeken tot het plaatsen van informatieborden over de drievoudige moord bij Koekange en station Koekange.

Helemaal uitverkocht

De boerderijenboeken worden door het bestuur als hoogtepunten gezien in het bestaan. „In Koekange hebben we er 800 verkocht, in de Wijk 600; ze zijn helemaal uitverkocht”, aldus een trotse voorzitter. Aaltienus Buiter uit Koekange knikt. „Dat er in Koekange meer zijn verkocht, heeft met betrokkenheid te maken, die is anders omdat daar meer agrarische bedrijven zijn te vinden. Je hebt daar veel grote families, die wilden allemaal een boek.”

Een opvolger voor de twee boeken is in Koekange al verschenen: het bedrijvenboek. Op dit moment wordt aan een editie voor de Wijk gewerkt en dat gebeurt door de flinke inzet van vrijwilligers. Boeken uitgeven is best belangrijk voor de club. „Dat zijn altijd memorabele momenten, er komt veel bij kijken om dit te realiseren”, weet Ten Wolde. „Daar zit meestal jaren werk in”, weet Buiter uit eigen ervaring.

De Vos van Steenwijk

Jaarlijks probeert de vereniging een culturele avond te organiseren – komende vrijdag is er een in het dorpshuis van de Wijk, met The Babyboomers Blues – en sinds er extra ruimte onder de molen is gekomen, kunnen eindelijk exposities worden ingericht. Thea van de Wetering en Dieja Steenbergen hebben de ruimte fraai ingericht, waarbij niet alleen plaats is voor medailles die de familie De Vos van Steenwijk ooit heeft ‘gewonnen’, maar ook voor allerlei publicaties, foto’s en fotoboeken om doorheen te bladeren. Beide dames hebben uren (lees)werk in de expositie zitten en gaan daar gerust mee door. „De vraag was eerst wel of het een expositie over de historie of over de vereniging moest worden. Onze conclusie was over de historie van de vereniging”, verwijst Steenbergen ook naar het jubileum. De eerste complimenten van bezoekers zijn reeds genoteerd.

Memorabele feesten

De interesse in historie heeft volgens Aaltienus Buiter mede te maken met het vergelijken van wat er nu allemaal is. Bijvoorbeeld aan het Veenhovenplein, waar ooit Het Oude Hogenkamp stond, het centrum van de Wijk waar talrijke memorabele feesten en partijen plaatsvonden. Het gebouw dat er nu staat was een initiatief van notaris Johan Stotijn. „Hij kwam bij ons vragen om foto’s van vroeger”, weet Buiter nog. „Het is wel een knap gebouw geworden”, vindt Ten Wolde.

De preses ziet dat veel jongere inwoners lid zijn. „Er zijn zelfs hele straten lid, onze bezorgers krijgen er steeds meer werk door. Iemand vertelde me dat hij nu zelfs twee keer moet fietsen voor de Commissieweg en de Dorpsstraat om ’t Olde Karspel rond te brengen”, vertelt Ten Wolde. „En we gaan door hoor.”

Vijftig jaar terug

Voor de wandelvriendinnen Thea van de Wetering en Dieja Steenbergen leeft de historie steeds meer. Steenbergen stelt vast dat haar geschiedenis in Koekange ligt, ze is nieuwsgierig. „Ik zou wel eens vijftig tot zestig jaar terug willen in de tijd om mee te maken hoe het leven toen was. Ik werk nu bij zorgcentrum Dunninghe en hoor veel verhalen van vroeger, dat is prachtig.” Volgens haar was het leven in die tijd veel overzichtelijker. „In het dorp was het leven, tegenwoordig komt er zoveel binnen via de televisie, internet en social media. Het leek me een stuk gemoedelijker.”

Aaltienus Buiter, de nestor van het bestuur, kende iedereen in het dorp. „Nu is dat zelfs op het platteland veranderd, burenvisites bijvoorbeeld komen steeds minder voor.” „Door corona is ook veel kapot gegaan, denkt Ina ten Wolde.

De vereniging blijft actief en ziet nieuwe initiatieven succesvol zijn. Van de Wetering wijst op de actie met historische plaatjes bij de Coop in de Wijk en Koekange. „Mijn moeder neemt de plaatjes zelfs mee naar koersbal om ze te kunnen ruilen. Die actie leeft, de geschiedenis leeft!”

geplaatst 19-10-2022

site by Bizzy Bee