’t Olde Karspel 2011

14e jaargang, no 1

  ’t Olde Karspel 14-1

   Inhoud:

 De Oosterwijk: Hierin vertelt Jan Bolling over de bewoners van de  Commissieweg, zoals Evert Poortman, en over de
de Oosterwijkers, over Luchtenstein en de Cockserve.

 De Vereniging van bakkers in de Wijk en Koekange: Aaltienus Buiter beschrijft de geschiedenis van de vele bakkers in
de Wijk en Koekange en hoe zij zich hebben verenigd.

 Jongens- en meisjesinternaat De Havixhorst en Dickninge,
jaren vijftig vorige eeuw (2)In dit artikel vertelt Albert Veld over de     bewoners  van De Havixhorst en Dickninge, direct na de 2e wereldoorlog.

Tin in en om het gezin: Enno de Boer beschrijft de tinnen voorwerpen, zoals die in de huishouding werden gebruikt.

Vastgelegd verleden (23): Giel van der Wal vertelt in dit verhaal over de nieuwe dierziekten tussen 1975 en 1985.

 

't Olde Karspel, 14e jaargang no.2

 ’t Olde Karspel 14-2

 Inhoud:

Het Centraal Genootschap: Jan Bolling vertelt over de afdeling De Wijk  van het Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en Vakantiekolonies.

Over puntneuzen en baardmannen: Anders dan u wellicht zult vermoeden, vertelt Enno de Boer over keramiek en aardewerk in dit artikel.

Jongens- en meisjesinternaten de Havixhorst en Dickninge, jaren vijftig vorige eeuw (3): Albert Veld vervolgt in dit artikel het verhaal van de jeugdinternaten in De Wijk.

Vastgelegd verleden (24): verloren verleden of gemiste kans?: Giel van der Wal en Jan Bolling doen verslag over de boerderij ’t Ende in De Stapel.

Rogat in de oorlog: Het verhaal van Roelof Koster, waarin hij zijn belevenissen vertelt als 10-jarige jongen bij het uitbreken van de 2e Wereldoorlog op 10 mei 1940.

 

't Olde Karspel 14e jaargang, no.3

’t Olde Karspel 14-3

Inhoud:

Den Hof: Jan Bollling vertelt in dit artikel over de bewoners van Den Hof.

Veetransport Drost: Aaltienus Buiter beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van het transportbedrijf Drost in Koekange.

Van land- tot orgelbouwer: Hendrik Veeningen vertelt over hoe hij van zijn hobby  zijn beroep heeft gemaakt.

Volkskunst in Zuid-West Drenthe:  Een interessante beschrijving door Enno de Boer over voorwerpen, die door de gewone man van versieringen c.q. verfraaiingen zijn voorzien.

Jongens- en meisjesinternaten de Havixhorst en Dickninge in de jaren vijftig van de vorige eeuw (4): Het vervolgverhaal over de jeugdinternaten in De Wijk door Albert Veld.

't Olde Karspel 14e jaargang, no.4

’t Olde Karspel 14-4

Inhoud:

Vastgelegd verleden(25): Giel van der Wal neemt in dit artikel voorlopig afscheid als schrijver van artikelen voor  ’t Olde Karspel met een terugblik op zijn geleverde bijdragen.

Jongens- en meisjesinternaten de Havixhorst en Dickninge, in de jaren vijftig van de vorige eeuw: Albert Veld schrijft het slot van zijn artikelen over de jeugdinternaten en laat oud-bewoners aan het woord.

De vergeten boerderij: Jan Bolling schrijft over zijn geboortehuis Dorpsstraat 12, dat tot zijn spijt niet in het Boerderijenboek van De Wijk staat vermeld.

De historie van Hendrik Meiresonne, kaasmaker te Koekange: Aaltienus Buiter beschrijft het leven van Hendrik Meiresonne en zijn rol in de Koekanger dorpsgemeenschap.

Van land- tot orgelbouwer (deel 2): De ontwikkeling van zijn beroep als orgelbouwer, de bouw van het orgelmuseum, verteld door Hendrik Veeningen.

 

Vindt u ’t Olde Karspel leuk en interessant? Wordt dan lid van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange en stuur een email naar: s.nutma@planet.nl. Het lidmaatschap kost €12,50 per jaar.

 

                                                                                                             

site by Bizzy Bee